Jelco de Jong    |    01-11-2018
Jelco de Jong | 01-11-2018

Iedereen kiest zelf wat hij of zij gaat doen!

Na het moderniseren van veel processen (zie vorige posts) is een goede basis gelegd om medewerkers de controle te geven. De controle om te bepalen waar ze naartoe willen, wat daar voor nodig is en hoe zij daar aan kunnen bijdragen. En de controle over hun persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof er heilig in dat de meeste mensen op hun werk gewoon mooie dingen willen opleveren, goed werk leveren. Dat moet je ze dan ook ‘gewoon laten doen’, want dan gebeuren er mooie dingen. Zo simpel kan het zijn!

Als je medewerkers zelf laat bepalen waar ze mee aan de slag gaan, gaan projecten in ieder geval sneller. Dit komt door de intrinsieke motivatie van de teamleden; als je er aan moet werken gaat alles stroperiger dan als je er aan wilt werken. Helemaal als ze een bewuste afweging hebben gemaakt over wat een project nodig heeft, en wat zij te bieden hebben. Oh, en projecten worden dus ook goedkoper, want je hebt veel minder najagen, herinneren, administratie en project management nodig. Vraag het maar aan iedere projectmanager die je kent; projecten met teamleden die zich vrijwillig en bewust hebben gecommitteerd aan een project gaan bijna vanzelf.

Daarnaast worden teams er sterker van. Want medewerkers zijn letterlijk mede-werkers. Ze werken als gelijken aan het project, op basis van wat zij het project te bieden hebben aan ‘awesomeness’. Er is dus veel minder ‘gedoe’; het is vaak gewoon samen een lijst maken van wat er moet gebeuren en aan de slag met die taken. Teams borgen de voortgang door elkaar feedback te geven, en elkaar aan te spreken op elkaars prestaties. Bijvoorbeeld door met complimenten te beginnen, zie stap 1 ;-).

You may be able to “buy” a person’s back with a paycheck, position, power, or fear.
But a human being’s genius, passion, loyalty, and tenacious creativity are volunteered only.

L. David Marquet

Trouwens, hoe je bedrijf er vandaag ook uit ziet, hier zou je morgen mee kunnen beginnen. Stel je eens voor… Je komt op een maandag op kantoor en de hele dag is gereserveerd voor het matchen. Alle projecten hangen ‘op de muur’, met daarbij wat er nodig is (welke kwaliteiten zijn er nodig om die klus te klaren). Mensen committeren zichzelf aan projecten op basis van de match tussen wat een project nodig heeft – en waar zij mee aan de slag willen (heb ik energie op, ben ik goed in, wil ik meer van, wil ik leren, etc.). Managers zijn beschikbaar om die match te begeleiden, een om mensen te helpen een motiverend en uitdagend ‘pakket te kiezen’. Soms vooral om af te remmen…

Wat interessant is, is dat niet al het werk meteen (voldoende) opgepakt zal worden. Het kan zijn dat medewerkers een project niet kiezen omdat ze denken dat er kwaliteiten voor nodig zijn die zij niet hebben. Dus ‘het moet wel gebeuren, maar ik kan er niet genoeg aan bijdragen’. Je kunt dan twee dingen doen; of je support ze er meer bij zodat ze die kwaliteiten ontwikkelen. Of je hebt een vacature; een rol of deel in een project wat je intern niet opgepakt krijgt. Heb je meteen een duidelijke vacature, zonder functieomschrijving!

Het kan ook zijn dat medewerkers een project of activiteit niet als waardevol of nuttig beoordelen; ‘dit zou je niet moeten doen’. Dit klinkt spanend, maar is eigenlijk heel logisch. Als je team duidelijk weet waar zie het voor doen, en ze beoordelen een activiteit collectief als ‘niet waardevol’, waarom zou je hem dan toch doen? Omdat de manager ze ‘overruled’? 

Lijkt me niet. David Marquet heeft hier een goede uitleg bij; medewerkers moeten competent zijn en weten waar je naar toe werkt, binnen die voorwaarden kunnen ze zelf aan de slag. Check het filmpje hierboven eens! 

Oh, en onderschat nooit je medewerkers. Zelfs klussen die jou saai en stom lijken, worden opgepakt door mensen die nou eenmaal een passie hebben voor die onderwerpen. Na 1 of 2 rondjes hangt er dus alleen nog maar ‘corvee’ aan de muur. Het moet wel gebeuren, maar is gewoon stom. Dan zie je vaak dat mensen die spontaan gaan verdelen, vaak door initiatief te nemen. Als we er allemaal eentje oppakken is het gedaan en kunnen we door. Ik heb al jaren ervaring in verschillende zelfsturende of -organiserende teams en je zou je verbazen wat er allemaal vrijwillig wordt opgepakt! 

Sluit Menu