Wat heb ik geleerd in het eerste jaar als ondernemer...

Lig ik nog een beetje op koers? 

Jelco de Jong    |    01-11-2019
Jelco de Jong | 01-11-2019

En dan is het al weer voorbij en ben je een jaar verder. Ik ging niet voor mezelf beginnen en nu ben ik een jaar bezig. Een vraag die ik vaak stel is ‘wat heb je geleerd’. Want achteraf was het vaak mooi, maar heeft het je dichter bij je doel gebracht, heeft het je op koers gehouden. Nu ben ik zelf aan de beurt om die vraag te beantwoorden. 

Waarom ging ik aan dit avontuur beginnen? Om in de breedte ervaring op te doen. Binnen 1 organisatie het HR beleid moderniseren is één ding, maar om het elders ook te mogen doen is meer ervaring nodig. 

Wat ik in ieder geval geleerd heb is dat mijn ZZP beeld gelukkig niet helemaal klopte. Ik had twee zorgen, of bezwaren eigenlijk: je bent veel alleen en je doet vaak meer van hetzelfde. Nou, ik doe verschillende dingen bij heel verschillende klanten. En alleen ben je niet, maar voel je je soms een beetje. Omdat je ter plekke bij de klant op jezelf aangewezen bent. Inmiddels heb ik geleerd dat een klant ook niet van je verwacht dat je alles kan en weet (joh…). Dus je kunt het ook dan prima samen met de groep oplossen.  

 

Inmiddels heb ik geleerd dat een klant ook niet van je verwacht dat je alles kan en weet. Joh…

Ok, wat heb je dan geleerd van ‘in de breedte ervaring op doen’. Dat onderwijs, zorg en gemeenten geen suffe clubs zijn. Dat teams de tools geven om het zelf beter samen op te lossen gaver is dan zelf de lead nemen (oeps). Dat sommige dingen (ga ik dit echt zeggen?) tijd nodig hebben. En dat ze na dan versnellen omdat je er aan mag wennen. Dat weerstand een inzicht is wat je mee kunt nemen, ipv weg kan duwen. 

Ook dat niet alles lukt. Die ene manager die zegt zijn team echt meer ruimte te willen geven maar het uiteindelijk niet kan als hij begrijpt wat het in de praktijk betekent. Dat ruis en gedoe aan het begin later x10 terug komt. Dat mandaat overdragen aan een groep mensen die daar niet op zit te wachten redelijk kansloos is. 

Maar ook dat de oplossingen vaak redelijk eenvoudig zijn, maar de acceptatie er van tijd kost. Een transparant kanban bord met daarop de topics die we samen gaan aanpakken is spannend. Dat iedereen mee mag – en eigenlijk mee moet doen is spannend. Dat ‘de baas’ er dan bij zit is voor iedereen spannend. 

De belangrijkste les die ik heb geleerd is ja, het is spannend. Maar dat is geen reden om het niet te doen. En teams over die drempel heen helpen zodat het potentieel van iedereen echt ontploft is me toch gaaf…. Vaak voel ik me een mazzelaar dat ik het mag doen. 

En ik doe het niet alleen, ik heb een enorme groep ‘gekkies’ ontmoet die me elke dag scherp houden en verder helpen. Sommigen dagelijks, sommige maar één keer. Zij helpen me ook me meer bewust te zijn van m’n kracht; de energie, de luchtigheid, de blik altijd voorwaarts. Goed om te weten ;-). 

In short; het plan is aan het lukken, ik lig gevoelsmatig aardig op schema. Nog een jaartje experimenteren en dan stap ik weer ergens in. Want echt onderdeel zijn van een club, en het hele traject van A tot Z doen, dat blijft het doel! En dat doel ga ik niet alleen bereiken. Dus zie je iets waarbij je aan me moet denken, let me know. Iets met koffie? 

 

Sluit Menu