Jelco de Jong    |    01-11-2018
Jelco de Jong | 01-11-2018

Transformatie begint bij complimenten.

Voor mij zijn complimenten de beste start als je een corporate wilt transformeren. Want complimenten zijn belangrijk. Om meerdere redenen eigenlijk. 

De eerste is niet eens het compliment zelf – maar het gedrag wat je er mee stimuleert. Het is een startpunt om elkaars prestaties te beoordelen. Want of je het nou wilt of niet, iedereen vindt toch wel iets van wat je doet in een bedrijf. En als je accepteert dat collega’s er toch iets van vinden kan je daar je voordeel mee doen natuurlijk. Die feedback kan je nog beter maken. Met complimenten stimuleer je een open en eerlijke feedback cultuur die doorlopende persoonlijke ontwikkeling versterkt. En als je die openheid eenmaal gewent bent wordt het geven van opbouwende feedback ook veel makkelijk. Je accepteert immers elkaars mening en input over wat je doet al. 

Ik denk dat je meer gaat shinen als je elke week een compliment krijgt over iets wat je echt goed hebt gedaan.

Jelco de Jong

Daarnaast krijg je van complimenten veel positieve energie. Van het geven en van het krijgen trouwens. Eenvoudigweg door te benoemen wat er goed gaat. Of wat er awesomesauce gaat natuurlijk ;-). Van complimenten krijg je energie, ga je net wat lekkerder aan de slag. Ik denk dat iedereen meer gaat shinen als hij/zij elke week een compliment krijgt over iets wat hij/zij echt goed heeft gedaan. En ik denk dat er maar heel weinig mensen zijn die hun zelfvertrouwen hoog kunnen houden als ze elke week (goedbedoelde, hoog kwaliteit) opbouwende feedback zouden krijgen… 

Het belangrijkste effect van regelmatig complimenten uitwisselen is dat mensen meer zicht krijgen op hun sterke kanten. Het is een extern perspectief op onze kwaliteiten en talenten wat erg waardevol is in de bescheiden Nederlandse bedrijfscultuur. Als je mensen vraagt waar ze echt goed in zijn vinden ze die vraag vaak heel moeilijk te beantwoorden. ‘Dat moeten anderen maar over me zeggen’. Ja, dat is inderdaad een goed begin. Lekker veel complimenten uitwisselen en dan voor jezelf de optelsom maken. 

Zelfbewust zijn van je talenten en kwaliteiten. Dat is super! Want zo kan je die dingen die je al bovengemiddeld goed kan verder uitbouwen tot werkelijk inspirerende hoogtes! Champions league niveau! En je kunt beter inschatten hoe jij kan bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen of aan de vragen vanuit een project. Hierdoor zou je afscheid kunnen nemen van functieomschrijvingen en wie wil dat nou niet… 

Volgende keer meer daarover! 

Sluit Menu