We hebben nieuwe managers nodig.

Fris uit de verpakking…

Jelco de Jong    |    01-11-2018
Jelco de Jong | 01-11-2018

In een paar posts heb ik langzaam een traditioneel bedrijf gesloopt om er een moderne zaak van te maken. We zijn begonnen met complimenten en hebben de functieomschrijving en het beoordelingsgesprek overboord gegooid. Dan ontstaat een nieuw soort bedrijf wat een nieuw soort manager nodig heeft.

Wat we niet nodig hebben: een top-down eenrichtings- beoordeling gebaseerd op een verouderde functieomschrijving, met daaruit volgend een dure training om beter te worden in de dingen die je niet graag doet. We hebben ook geen managers (of stuurgroepen) nodig om beslissingen te nemen voor teams en projecten. En we hebben zeker geen controle-centra managers nodig die minutieus coördineren wie wat doet, en wanneer, om je precies te vertellen wat je vervolgstap zou moeten zijn. Alle uren gespendeerd aan dt soort controle, met takenlijsten, targets, OGSMs, en gedetailleerde jaarplannen die verouderd zijn als ze af zijn Рzonde van de tijd. We hebben geen jaartargets nodig als in dat jaar alles veranderd en we toch bijsturen. Deze verouderde vorm van management is echt niet meer nodig.

Maar we hebben wel ‘iets’ nodig. Noem het leiders, managers, coaches of helden. Want we hebben een paar dingen nodig om in een netwerkorganisatie te presteren. Om te beginnen hebben we iemand nodig die de lead neemt bij het formuleren van een doel, een toekomstbeeld waar het team energie van krijgt. ‘Gaaf om aan te gaan werken’. Met de bijbehorende kalmte om de koers te bewaken als het spannend wordt, of hem juist ter discussie te stellen. Hiervoor hebben we managers nodig die sterke teams kunnen bouwen, die de kwaliteiten van de leden helpt vinden, benoemen en uitbouwen. De doorlopende ontdekkingstocht van je passies, talenten en kwaliteiten helpen begeleiden. Managers kunnen dan helpen bij het matchen van deze kwaliteiten bij projecten die bijdragen aan het realiseren van het doel of de visie. Verder is er support nodig om goede budgettaire beslissingen te nemen, door transparantie te geven.

Veel van deze taken kunnen geformuleerd worden in een rol, en door verschillende personen worden opgepakt. In een transformatie van een traditionele corporate kan het in het begin juist handig zijn om deze rollen te bundelen en het nieuwe profiel van de manager te laten zijn.

Het zijn wel uitdagende taken, die een breed spectrum kwaliteiten en competenties vragen. Andere kwaliteiten dan je nodig hebt voor ‘Command and control’ managers. Maar ik denk wel dat we deze mensen nodig hebben in een bedrijf, mensen die leiden en sterkere trams bouwen dus. Samengevat hebben we managers nodig die de sterke kanten van medewerkers zien en uitbouwen ‘for the good of all involved’.

In de volgende post een mooie stap; medewerkers bepalen zelf wat ze gaan doen. Spannend!

Sluit Menu